Døgnåpent vaktnummer tlf: 02490
Hjem / Nyheter / Hvordan unngår jeg fukt i kjelleren?
Cover Image for Hvordan unngår jeg fukt i kjelleren?
Hvordan unngår jeg fukt i kjelleren?

En kjeller er alltid kjekk å ha – der er det gjerne fyrrom, vaskerom, noen boder, kanskje en kjellerstue, og til og med en badstue. Når kjelleren er tørr er det et godt sted å være, men er den fuktig kan det gå utover både boligen og familiens helse.

Vet du hva du utsetter boligen din for når du ikke får byttet ut luften regelmessig? Ifølge Folkehelseinstituttet har tre av ti norske hjem fuktskader. Som følge av dette får boligen din uønskede gjester som alger, bakterier, sopp, råte, midd og muggsopp.

Det som er enda verre er at når du puster inn luft som inneholder dette, risikerer du å pådra deg en rekke plager og sykdommer:

  • Dårligere immunforsvar
  • Nedsatt konsentrasjon
  • Tørre øyne
  • Hoste, tett nese og tørr hals
  • Ørebetennelse
  • Trøtthet
  • Hodepine
  • Hudplager
  • Bronkitt
  • Astma
  • Allergier

Ifølge Folkehelseinstituttet har ett av tre norske hjem fuktskader

Hvordan kjenner du dårlig inneluft?

Det første du merker fuktig inneluft på er kondens på vinduene, eller at duggen på baderomsspeilet ikke forsvinner. Etter hvert begynner du også å kjenne kjellerlukten. Ulempen er at når du merker den, så har du allerede et problem.

Sjekk også om tak, vegger og gulv er misfarget eller svertet. Det samme gjelder bak møbler, malerier, skap og ting som er lagret inntil veggene.

Her kan du lese mer om hvordan du sjekker om du har dårlig ventilasjon.

Løsninger mot fukt i kjelleren

Årsakene til fukt i kjelleren kan være fordi luftfuktigheten blir kondensert fra veggene, som for eksempel når det slippes inn varm og fuktig sommerluft eller kald og rå vinterluft. Det kan også skyldes lekkasjer gjennom vinduer og tak, eller at grunnmuren suger inn vann fra jorden. Noen ganger kan fukt oppstå på grunn av vannlekkasje fra blandebatteri, vannlås, membran på badet og utette rør.

Det beste du i utgangspunktet kan gjøre for å unngå fukt i kjelleren er å ha skikkelig ventilasjon, slik at du får et godt luftskifte:

  • Hvis du har lufteluker – la disse stå åpne, selv når det er kaldt ute.
  • Dersom du har balansert ventilasjon – la denne gå for fullt hele hele tiden.
  • Om du har varmepumpe – la denne alltid stå på.
  • På bad og vaskerom bør du ha en vifte som går kontinuerlig.

Før du setter i gang med “drastiske” tiltak, kan det være lurt å faktisk sjekke luftfuktigheten.

Viktig at du isolerer samtidig som du drenerer

Drenering og isolering

I de tilfellene det er “for sent” og skaden allerede har skjedd, eller du ønsker å forebygge, bør du sørge for ny drenering. Altså grave rundt boligen, fjerne gamle plater, legge nytt drensrør, ha knotteplast på grunnmuren, og så fylle på masse som drenerer. Unngå å bruke sand og jord – bruk pukk eller singel som med kornstørrelse mellom fem og 15 millimeter.

Det er også viktig at du isolerer samtidig som du drenerer. Hvis ikke har du nemlig ingen garanti for at kjelleren blir tørr.

Har kan du lese mer om hvordan du legger drenering. Graving og drenering kan vi også hjelpe med, om ønskelig.

Avfuktingssystem

Hvis kjelleren ikke har oppholdsrom, men eksempelvis vaskerom og boder, kan du kjøpe et avfuktingssystem. Det fungerer slik at den fuktige luften blir sugd ut, og tørr luft blir blåst inn. Et slikt system styres av en fuktmåler, og er dermed automatisk.

Et lite tips kan være å bytte materialer som ikke tåler fukt, som mineralull og tre, med materialer som tåler fukt. Du kan isteden isolere med plast, og bruke Leca og keramikkfliser.

Rom i rommet

En løsning er å bygge lettvegger fem til ti centimeter fra yttervegger og bærevegger. Disse centimetrene er nok til at det blir en luftspalte mellom veggene, som fungerer som en klimasone.

Kombineres rom i rommet-løsningen med et avfuktingssystem, er det enkelt å holde riktig nivå på fuktigheten. Da vil boligen heller ikke få muggsopp.

Få eksperthjelp mot fukt og muggsopp

Med litt tålmodighet kan du klare å vaske bort muggsopp som har satt seg på overflater med klor. Det som er viktig er at du får bort absolutt alt, før du finner ut hvorfor boligen din har fått muggsopp. Er det på grunn av dårlig ventilasjon, skyldes det mangel på drenering eller er det noe annet?

Har du mistanke om at boligen din har muggsopp og fuktskader, eller har den allerede fått det? Det sikreste og mest lønnsomme du kan gjøre er å kontakte spesialister og få en ekspertvurdering av omfanget, og hjelp til å fjerne årsakene og eventuelle skader.

© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.