Døgnåpent vaktnummer tlf: 02490
Hjem / Nyheter / Slik blir du kvitt matlukt fra naboen din
Cover Image for Slik blir du kvitt matlukt fra naboen din
Slik blir du kvitt matlukt fra naboen din

En godt fungerende kjøkkenvifte skal fjerne og frakte damp, fett og matlukt ut og vekk. Samtidig skal ikke lukten blåses til andre deler av boligen eller inn til naboen. Har du tett kjøkkenvifte er det skadelig for inneklimaet – dessuten er det brannfarlig.

Over hele landet irriterer vi oss over naboene våre, og jo tettere vi bor desto verre er det. Roten til kranglene er høy musikk, søppel, rot, byggestøy – og matlukt. Enkelte saker om matlukt i borettslag har til og med gått så langt som til retten! Mye dårlig naboskap kunne med andre ord vært unngått dersom de hadde hatt skikkelig ventilasjon, eller fikk gjort en ventilasjonsrens.

Matlukt skyldes som regel alltid dårlig ventilasjon, som igjen kan føre til sopp, råte, mugg og fukt. Det er det heldigvis enkelt å unngå.

Matlukt skyldes som regel alltid dårlig ventilasjon

Hvorfor får du matlukt hjemme?

Dette er noen av de vanligste årsakene til matlukt fra naboen – eller i ditt eget hus – og hvordan du enkelt kan løse problemet.

Matlukt i leiligheter og borettslag

En vanlig årsak til matlukt i leiligheter er at beboere ulovlig kobler kjøkkenvifter til sameiets felles ventilasjonsanlegg, og så tror man at alt forsvinner opp og ut. Det som isteden skjer er at det skapes overtrykk, hvilket gjør at matlukt siver inn i leiligheten til naboen.

Løsningen på problemet er først og fremst å koble seg fra ventilasjonsanlegget. Er det ikke mulig å installere ventilasjonsanlegg som får matlukten ut, må sameiet eller beboerne selv anskaffe ventilatorer som har kullfilter. Her er det også viktig at leiligheten din har tilførsel av luft, så ha alltid ventiler på yttervegg åpne.

Uansett hvilken type ventilasjonsanlegg dere har i sameiet ditt – når du merker naboens matlukt er det et tegn på at noe er galt. Sørg for å få foretatt en inspeksjon av ventilasjonskanalene. Da får dere sjekket avvik, og avdekket om det er behov for rensing av kanalene.

Matlukt i eneboliger og rekkehus

Bor du i hus kan det være vanskelig å skylde på naboen hvis du kjenner matlukt. En årsak til at lukten har satt seg er at vi ofte har større kjøkken enn før, enten fordi vi slår ut veggen til spisestuen eller vil ha allrom når vi bygger nytt. Dette krever også mer av kjøkkenvifta.

Mange er opptatt av at kjøkkenventilatoren skal se bra ut, men de tenker gjerne ikke på hvilken jobb den faktisk skal gjøre. Man kjøper derfor en vifte som ikke klarer å få ut matosen, og da tar det ikke lang tid før matlukten setter seg i huset. En tommelfingerregel er at kjøkkenvifta skal klare å bytte ut luften i rommet mellom fem og ti ganger i timen. To gode råd er å enten kjøpe en ventilator med ekstern motor, eller montere to ventilatorer.

Problemet går litt andre veien også – for har du en kraftig kjøkkenventilator må luftmengden som blir fjernet erstattes. Har du en ventil på ytterveggen, må denne derfor alltid stå åpen. Du kan i tillegg lukke opp et vindu når du lager mat, slik at du får tilførsel av luft.

En passivhuseier oppdaget dessuten et uvanlig problem, som gjerne kan skje i vanlige boliger også: Det viste seg at spjeldet i avtrekkshetten over komfyren ikke åpnet seg skikkelig. Det førte til at det bare var en brøkdel av matosen som ble blåst ut. Resten ble kastet tilbake og ut i rommet, og slik kom matlukten sigende – sakte men sikkert.

Dette kan du gjøre i dag for å bli kvitt matlukten

Hvis du har matlukt hjemme kan du gjøre et par strakstiltak som forhåpentligvis fjerner den.

Åpne ventiler i yttervegg

Dette er det enkleste du kan gjøre, og vil ofte være nok. Åpne ventiler sørger for et sunnere innemiljø uten mugg, fukt, sopp og råte. En skikkelig gjennomlufting vil også hjelpe.

Åpne ventiler sørger for et sunnere innemiljø

Ta en nedvask

Matlukten som sitter i vegger, skap og tak på kjøkkenet og resten av boligen, kommer fra fett og os som har satt seg fast. Du blir derfor ikke kvitt lukten før du fjerner dette.

Rengjør ventilatoren

Du kan gjøre dette på flere måter: Vask fettfilteret – hvilket bør gjøres en gang i måneden. Kjøp nytt dersom det er nødvendig. Har du kullfilter, må det byttes minst én gang i året.

Balansert ventilasjon

Bruker du balansert ventilasjon og kjøkkenvifte samtidig skaper du undertrykk. Det kan føre til at damp fra matlagingen ikke blir sugd ut, og isteden blir værende inne. Da vil det hjelpe å åpne vinduene når du lager mat. Det kan i tillegg være smart å få ekstra avtrekk i boligen din.

Rens ventilasjonsanlegget

Dersom ingen av disse tiltakene hjelper er det på tide å rense ventilasjonsanlegget. Vet du forresten når du gjorde du det sist? Både eneboliger, rekkehus og leiligheter bør nemlig ta en ventilasjonsrens hvert femte år. På leiligheter vil også en inspeksjon avdekke om noen av beboerne har koblet seg ulovlig på ventilasjonsanlegget.

Ta en ventilasjonsrens hvert femte år

Trenger ventilasjonsanlegget ditt en rens? Da kan du ta kontakt med oss – både videobefaring og tilbud er uforpliktende og gratis.

© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.