Hjem / Nyheter / Derfor bør du rense ventilasjonsanlegget med tørris
Cover Image for Derfor bør du rense ventilasjonsanlegget med tørris
Derfor bør du rense ventilasjonsanlegget med tørris

Mange liv kunne blitt reddet og enda flere branner kunne vært unngått hvis ventilasjonskanalene hadde blitt renset med tørris.

Det finnes mange eksempler på restauranter som har fått store brannskader på grunn av dårlig vedlikehold av ventilasjonskanalene – Illegal Burger og Nedre Foss gård i Oslo er bare to av dem.

Med åpne flammer og ventilasjonskanaler som er fulle av fett, vil en brannkatastrofe skje før eller senere. Ifølge Brannmannen skal avtrekk fra kjøkken “ha en brannmotstand på 30 minutter, men dette er ikke beregnet for de høye temperaturene som ved- og kullfyring skaper”.

Tørris er helt trygt å bruke

– Vi har sett eksempler på kanaler som inneholdt 40-60 kilo fett, og da kan man få en veldig rask brannspredning hvis det antennes av en stikkflamme, sier branninspektør Frode Michaelsen i den samme artikkelen.

Hva er så den beste, billigste, raskeste, enkleste og mest miljøvennlige måten å få rene ventilasjonskanaler på? Jo, det er å rense med tørris.

Hva er tørris?

Tørris er fryst karbondioksid (CO₂) med en temperatur på 78,5 minusgrader. Når tørris varmes opp blir den ikke flytende – den går rett fra fast form til gass.

Siden karbondioksid er en del av luften og allerede er en del av naturens kretsløp, betyr det at tørris er helt trygt å bruke.

Hvorfor bør jeg rense med tørris?

Det er det mange gode grunner til:

  • Du slipper å stenge og demontere ventilasjonsanlegget
  • Det tar kort tid og “nedetiden” på kjøkkenet blir minimal – det er ikke engang sikkert du behøver å holde stengt
  • Tørris leder ikke strøm, hvilket betyr at det kan brukes på elektrisk utstyr
  • Det er ingen bruk av kjemikalier eller løsemidler, og tørris har ikke smakt, lukt eller farge
  • Selv fastbrent fett forsvinner raskt og effektivt
  • Det samme gjør olje, lim, lakk, maling, betong, asfalt og sot – og masse annet
  • Tørris desinfiserer og fjerner også belegg av groer, sopp og mugg, og det etterlater ingen rester
  • Det er skånsomt, og gir ingen merker eller riper – selv ikke på plast, gummi og glass
  • Sluttresutlatet blir renere med tørris enn andre rengjøringsmetoder
  • Rent ventilasjonsanlegg gir mindre støy, lavere strømregning, bedre inneklima og friskere kolleger
  • … I tillegg er det altså billig, raskt, enkelt og miljøvennlig

Fastbrent fett forsvinner raskt og effektivt

Hvordan renser man med tørris?

Det er spesielt tre ting som bidrar til at tørris er effektivt å rengjøre med:

1) Hastighet

Myk tørris blåses inn i ventilasjonskanalene, og metoden kan sammenlignes med sandblåsing eller høytrykkspyling – forskjellen er at underlag og overflater ikke blir skadet på noen måte. Tørrisen er på størrelse med riskorn, og disse blir “skutt” inn med så stor hastighet at de trenger inn på baksiden av fettet.

2) Temperatur

Tørrisens lave temperatur gjør at fettet også fryser og begynner å sprekke. Det gjør samtidig at det løsner.

3) Eksplosjon

Når tørrisen går fra fast form til gass utvider den seg opptil 800 ganger, og sprenger vekk fettet fra flaten de ligger på. Fettet, som er det eneste avfallet, renner ut av kanalene og blir samlet opp – du får med andre ord ingen “forurensning” av lokalene dine.

Gratis og uforpliktende befaring

Siden ventilasjonsanlegget blir fullstendig rent øker du brannsikkerheten, og det tar lenger tid før fettet begynner å feste seg igjen. Hele ventilasjonsanlegget bør renses minst én gang hvert femte år, og rens av vifter og eventuell utskifting av filter bør gjøres hvert år eller ved behov.

Ventilasjonsanlegget bør renses minst én gang hvert femte år

Er du usikker på når du sjekket ventilasjonsanlegget sist? Eller er det på tide å gjøre det? Da kan du ta kontakt med oss – vi har utført rensing av over 100 000 bedrifter, borettslag og boliger. Både befaring og tilbud er uforpliktende og gratis.

© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.