Døgnåpent vaktnummer tlf: 02490
Hjem / Nyheter / Bør du ha ekstra avtrekk i boligen din?
Cover Image for Bør du ha ekstra avtrekk i boligen din?
Bør du ha ekstra avtrekk i boligen din?

Mange vil nok svare nei på dette spørsmålet, men den beste måten å unngå fukt på er ved å ha god ventilasjon. Du tenker kanskje at boligen din ikke har fuktproblemer, men kan du være sikker? Hver tredje norske bolig har nemlig fukt-, råte- eller muggskader.

Dette antallet slås fast i Fuktrapporten fra Folkehelseinstituttet. I NRK går de enda lenger, og sier at mer enn halvparten av norske boliger har fuktskader. Der henviser de til en undersøkelse fra Standard Norge som viser at over 66 prosent av kjellergulv er skadet, og mer enn halvparten av norske bad har fukt- og råteskader.

Å unngå denne typen skader kan være svært enkelt, som regel skikkelig og riktig ventilasjon den billigste og mest effektive forsikringen mot fukt, råte og mugg.

Visste du forresten at dårlig ventilasjon kan gi deg bronkitt, astma, allergier og hudplager?

Mer enn halvparten av norske bad har fukt- og råteskader

Slik fungerer ventilasjon

Ventilasjon i boligen din bør være slik at frisk luft kommer inn via kjelleren, eller inn i stuen og soverommene. Luften skal så bli transportert til bad og kjøkken, der den trekkes ut. Hvis den ikke trekkes ut, vil gammel luft bli værende i boligen. Da tar det ikke lang tid før mugg, sopp og råte begynner å trives, og mennesker begynner å mistrives.

Nettopp derfor bør du ha mekanisk avtrekk på badet – og kjøkkenet. Da skapes nemlig et undertrykk som gjør at du hele tiden får tilførsel av frisk luft.

Ekstra avtrekk gir bedre innemiljø

Mange har allerede mekanisk avtrekksventil på badet, men færre har det på kjøkkenet – hvilket er en smart løsning. Og bare så det er nevnt: En kjøkkenventilator og en mekanisk avtrekksventil er ikke det samme. Mange tror at en ventilator er nok, men det er ikke tilfellet.

For uansett om du har balansert ventilasjon, varmepumpe, begge deler eller ingen av delene, vil et tilleggsavtrekk hjelpe slik at du får et bedre innemiljø. Og det gjelder for både eldre og nyere boliger: Eldre boliger har ofte kun naturlig avtrekk, mens nyere boliger ofte er så tette at de trenger ekstra tilførsel av luft.

Vil et tilleggsavtrekk hjelpe slik at du får et bedre innemiljø

Bare husk at når du bruker avtrekk og ventilator sammen på kjøkkenet får du ekstra mye undertrykk fordi luften blir sugd ut. Dette kan føre til røykinnslag fra peiser og ovner. Når du står ved grytene er det derfor viktig at du sørger for å få nok tilluft gjennom å ha luker og ventiler andre steder i boligen åpne.

Når vi først snakker om kjøkkenventilator…  

Plasseringen av ventilatoren på kjøkkenet ditt har mye å si for innemiljøet, spesielt om du har en åpen løsning. Det er koselig og sosialt med en kjøkkenøy, men siden man beveger seg mye frem og tilbake forstyrres luftstrømmen fra vanndamp og stekeos. I tillegg har frittstående ventilatorer gjerne dårligere sugekraft. Det beste er derfor (dessverre) å ha ventilatoren i et hjørne. Størrelsen teller også, og ventilatoren bør dekke hele komfyrens eller koketoppens bredde.

Det finnes ventilatorer som kan fullintegreres i skapet, taket eller benken, og her har det de siste årene kommet mange lekre løsninger. Så da spørs det til syvende og sist hva som er viktigst for deg – form eller funksjon?

Plasseringen av ventilatoren på kjøkkenet ditt har mye å si for innemiljøet

Støy er plagsomt, og en måte å redusere dette på er å velge ventilatorer som har motoren på loftet eller i en bod. I tillegg til mindre støy får du dessuten bedre avtrekk. Den andre måten er å velge en ventilator med motor som er dimensjonert for rommet. En tommelfingerregel sier at ventilatoren skal kunne bytte ut luften i rommet minst 10 ganger i timen. Det betyr at hvis kjøkkenet ditt er 6×6 meter og 2,5 meter høyt, så har det 90 m3 (kubikkmeter) luft. Da må du ha en ventilator som har en kapasitet på minst 900 m3 per time.

Vi nevner også at ventilasjonskanalene fra en kjøkkenvifte ikke bør kobles sammen med andre typer ventilasjonsanlegg og vifter. Det er fordi matlukt og stekeos sprer seg til resten av boligen via kanaler som går til for eksempel baderom, vaskerom og toalett.

Husk å vaske kullfiltrene og rengjøre ventilatoren med jevne mellomrom. Hvert femte år bør du la profesjonelle rense luftekanalene på kjøkkenet og ellers i boligen. Da sørger du for et bedre innemiljø, lavere energiforbruk og høyere brannsikkerhet.

© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.